Een klein beetje isoleren vertraagt alleen maar het warmteverlies, dat biedt op de lange duur geen uitweg. We moeten naar energie-neutrale gebouwen, als we een oplossing zoeken voor echte energiebesparing.
Bij nieuwbouw is het niet zo moeilijk om de isolatie en de ventilatie op orde te krijgen en energie-neutrale woningen te realiseren. Bestaande woningen zijn veel moeilijker te isoleren zonder nieuwe problemen te veroorzaken.
Het isoleren van een huis kan niet zonder aandacht voor de ventilatie
Ventilatie
De ventilatiemethode van oude woningen is gebaseerd op een heel andere gebruikswijze dan vandaag de dag gebruikelijk is, dat levert vochtproblemen op die door isolatie nog groter kunnen worden.
In de eerste helft van de vorige eeuw werden de huizen elke dag gelucht door ‘s morgens de ramen open te zetten. In het voorjaar werd het overtollige vocht van de winter uit de woningen weg geventileerd door langdurig de ramen open te laten. Dat kan nu niet meer want we zijn met z’n allen de hele dag naar ons werk en open ramen zijn inbraakgevoelig. Te veel vocht in huis levert schimmels en huismijt op en dat is slecht voor je gezondheid, maar vocht in de muren zorgt ook voor aantasting van houten constructiedelen. Ventileren moet dus.
Bestaande woningen
Bij bestaande woningen is het inpassen van isolatie en ventilatie altijd lastig.
Je krijgt het beste resultaat door de isolatie rondom aan de buitenkant van het huis aan te brengen. De hele constructie wordt dan ingepakt, er ontstaan dan geen koudebruggen en geen plaatselijk condens. Helaas dat kan meestal niet, veel gevels staan aan de straat en of ze zijn ‘beschermd stadsgezicht’ of onderdeel van een monument. Buiten isoleren is ook duurder doordat er dan ook een nieuwe afwerking nodig is.
Een dak kan wel gemakkelijk aan de buitenkant geïsoleerd worden, maar wel onder de pannen of de dakbedekking. Een paar centimeter omhoog is meestal geen probleem. Let wel op de ruimte in de goten.
Isolatie kan onder een vloer aangebracht worden als er een kruipruimte aanwezig is.
Bij huizen die een spouwmuur hebben kan de spouw natuurlijk gevuld worden, dat levert echter een beperkte isolatiewaarde op want de spouw is maar een paar centimeter breed en die spouw verliest een deel van zijn oorspronkelijke functie, namelijk vochtafvoer.
Aan de binnenkant isoleren kost ruimte, al gauw 15 centimeter, en kan vochtproblemen opleveren bij de aansluiting met muren en plafonds.
Onder een vloer isoleren kan als er maar een kruipruimte is, doe dan meteen iets aan het vocht uit de bodem. Maatwerk is noodzakelijk.
Kiezen van een isolatiemateriaal
Het kiezen van een specifiek isolatiemateriaal valt niet mee, er zijn veel verschillende materialen met verschillende kwaliteiten, ik verdeel ze zo:
- Reguliere isolatiematerialen
bijvoorbeeld: glaswol, steenwol, piepschuim (EPS) pur, pir of resolschuim
- Biologische isolatiematerialen
bijvoorbeeld: vlaswol, houtwol, cellulose, schapenwol, of Biofoam
- Thechnische isolatiematerialen
bijvoorbeeld: thermoskussens, reflectiedekens, reflectiefolie voor glas of aerogel
De eerste twee groepen werken op basis van stilstaande lucht, de derde groep werkt op basis van reflectie van warmtestraling in combinatie met stilstaande lucht, daardoor heeft het veel minder materiaal nodig.
Voor het kiezen van een isolatiemateriaal tellen veel factoren mee oa.:
- isolatiewaarde
- geluidsisolatie
- zonnewarmte in de zomer
- vochtgevoeligheid
- ruimtegebruik
- verwerkinggemak
- milieubelasting
Producten van olie of mineralen zijn op den duur meer milieubelastend dan nagroeibare grondstoffen, zolang het transport niet de bepalende factor wordt.
De isolatiewaarde van HR++ beglazing komt overeen met 3 cm glaswol een groot deel van de uitdaging zit dus nog in het verbeteren van het glas. Met noord-zuid oriëntatie en of beperking glasoppervlak is nog iets te winnen, dikke gordijnen of (geïsoleerde) luiken kunnen ‘s avonds en ‘s nachts helpen de warmte binnen te houden, overdag kost het glas gewoon warmte. Glas levert natuurlijk wel licht op en natuurlijk ook zonnewarmte.
Wilt u meer weten over over de mogelijkheden voor het isoleren van uw huis klik dan hier