Ik hoor steeds vaker dat mensen last hebben van vocht en schimmel in huis. Het gaat dan vaak om oudere woningen meestal gedeeltelijk geïsoleerd. Ik zie dan vaak dat het enkelglas vervangen is door dubbelglas, meestal zijn er ook ventilatieroosters aangebracht maar zeker niet altijd. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?
In een oude woning met enkelglas ontstaat condens op het glas zodra er een vochtproductie voordoet. Die condens is dan zichtbaar en u kan dan ingrijpen (extra ventileren). Zodra het enkelglas vervangen wordt door dubbelglas én verder wordt er niets gedaan, zal datzelfde vocht condenseren op het eerstvolgende koude vlak. Vaak condenseert dat vocht dus tegen de gevel of tegen de (beganegrond)vloer. Nu wordt het vocht niet zichtbaar want het trekt gewoon in het steen of in het hout. De bewoner heeft nu geen reden om extra te ventileren want hij ziet het vocht niet.
Wat gebeurt er als we niets doen? Het vocht in de muur en vloer wordt meer en meer want er wordt te weinig geventileerd. Daar ontstaat dus een voedingsbodem voor schimmel en huismijt (in vloerbedekking of in vloerkleden). Als de vloer niet geïsoleerd wordt, blijft dat een koud vlak, wordt vochtig en wordt nog kouder (en u heeft koude voeten). In een koude omgeving kan vocht beperkt verdampen en is dus niet geheel weg te ventileren.
Indien de vloer wel goed geïsoleerd wordt, stijgt de oppervlaktetemperatuur van de vloer, hij wordt dus ook droger en daardoor verdwijnt de voedingsbodem voor schimmels en huisstofmijt. Dit kan voorkomen bij houten-, maar ook bij steenachtige vloeren. Ventilatie blijft noodzakelijk want het leefvocht moet wel afgevoerd worden. Voor de gevels geldt globaal hetzelfde verhaal (alleen huisstofmijt voelt zich niet thuis in stukwerk).
De praktijk is echter, zeker bij huurders (want zij kunnen niet zelf gaan isoleren) dat bewoners in een koude kamer eerder tapijt en of kleden op de vloer leggen tegen de kou. Zij spannen dus het paard achter de wagen en geven daarmee huisstofmijt extra kans om te groeien….
Schimmels en huisstofmijt zijn belangrijke veroorzakers van allergieën, COPD en astma en dat kan vervolgens leiden tot longkanker. Het is dus belangrijk bestaande gebouwen goed te na-isoleren en te ventileren met verstand van zaken, want daardoor worden huizen gezonder voor haar inwoners en dat scheelt in de zorgkosten van ons allen.
Bouwkundig is het isoleren van bestaande houten vloeren ook een verbetering, want het hout droogt en houtrot heeft geen kans meer, dus deze vloeren blijven vitaal en gezond.
Alleen ventileren is niet genoeg tegen schimmel en huisstofmijt, maar de beganegrondvloer isoleren in combinatie met gevelisolatie én ventilatie helpt wel. Met als bonus een gezondere leefomgeving meer comfort (warme voeten) en minder stookkosten voor dat huis.
Wil je meer weten over isolatiemogelijkheden en energiehuishouding klik dan hier
Geef een reactie