Een 125 jaar oude woning in Zaandam wordt verbouwd naar het niveau nul-op-de-meter. De oude fundering van houten palen is helemaal rot. De nieuwe fundering bestaat uit 20 nieuwe palen van ongeveer 19 meter lang, deze palen zijn allen voorzien van warmtewisselaars. Daar komt een warmtepomp, een nieuwe serre, zonnepanelen en goede isolatie. De hele verbouwing gebeurt in fase’s zodat het plan financieel behapbaar blijft. (link)
In dit plan hebben we gekozen voor een goede isolatie gebaseerd op reflectie van warmtestraling en isolatie van convectie. Drievoudig glas in de straatgevel en een serre aan de tuingevel op de beganegrond en de 1e verdieping. Koudebruggen worden voorkomen. We maken gebruik van decentrale ventilatie met warmtewisselaars, zodat we minimaal warmte verliezen door ventilatie.
De bodemwarmte uit de betonnen palen is de bron voor een warmtepomp (wp) en zonnepanelen leveren de benodigde stroom voor de wp . Als de zon schijnt kan de wp draaien op zonnestroom, de geproduceerde warmte die dan niet direct nodig is kan opgeslagen worden in een boiler en ’s avonds gebruikt worden. De wp levert ook warm tapwater en warmwater voor de wasmachine en vaatwasser. De wasmachine en vaatwasser draaien op een timer zodat ze kunnen draaien als de zon schijnt. In de badkamer wordt een speciale UPFALL douche geplaatst, daarmee wordt enorm veel water bespaart terwijl er toch gedoucht kan worden onder een regendouche. Alle verlichting wordt vervangen door LED verlichting. Voor het koken is een inductiekookplaat in de keuken geplaatst. Domotica zorgt er voor dat apparaten die niet gebruikt worden ook echt uit gaan. De benodigde verbruikstroom wordt geleverd door zonnepanelen, op termijn worden accu’s geplaatst zodat ’s avonds de zelf geproduceerde stroom verbruikt kan worden.
Alle techniek kan kapot en dat gebeurt natuurlijk op het meest ongelegen moment, daarom hebben we voor de zekerheid een houtkachel ingebouwd. Minimaal één kamer kan altijd verwarmd worden. Als de buitentemperatuur daalt tot onder de berekende minimum temperatuur kan de houtkachel de warmtepomp ondersteunen.
Geef een reactie